Welcome to My Blog
FOLLOW
Home
Author
Stuffs
Credits
Extra
Hi there , its me 💖

Heyy thanks for the reading ♡


-
Credits
Template PikaChan
Edited By Nayli Izzati

Others

Can i start to counting the days? on Sunday, 18 September 2016 @ 18:12
Assalamualikum.. heheh

Da lamakan tak update? ye aku tawuu..
Hampir lupa yg aku ada blog ! hahaha

Well. Okay. Can i start to counting the days? oh man ! of course la yes kan hahah. lagi berapa bulan je aku da nak kawin. Can u believe it? Hahahaa aku pun tak percaya

I'm getting married !!! THIS DECEMBER DUDE HAHAHA

Alhamdulillah, banyak benda da siap la kan. da bulan September kan skrg, Dupdap dupdap tu ada la rasanya bila g wedding org tu. Takut pulak gemuruh smpai ke pelamin nnti kang hahah

Allah, permudahkanlah urusan hambamu ini.

Semoga kawan2 aku yg lain pun urusannya mudahlah utk mendirikan rumahtangga..



on Tuesday, 16 February 2016 @ 10:13
Assalamualaikum !

Lama tk update, tp ni aku jumpaaaa dr entah mana2 nd aku rasa ni broke my heart la jugakk. Well, aku pun ade perasaan kot huhuhu


Aku melihat hidup orang lain begitu nikmat,
Rupanya dia menutup kekurangannya tanpa perlu berkeluh kesah.

Aku melihat hidup teman-temanku tak ada duka dan kepedihan,
Rupanya dia pandai menutup dukanya dengan bersyukur dan redha.

Aku melihat hidup saudaraku tenang tanpa ujian,
Rupanya dia begitu menikmati badai hujan dlm kehidupannya.

Aku melihat hidup sahabatku begitu sempurna,
Rupanya dia berbahagia dengan apa yang dia ada.

Aku melihat hidup jiran tetanggaku sangat beruntung,
Ternyata dia selalu tunduk pada Allah untuk bergantung.

Setiap hari aku belajar memahami dan mengamati setiap hidup orang yang aku temui..
Ternyata aku yang kurang mensyukuri nikmat Allah..
Bahawa di satu sudut dunia lain masih ada yang belum beruntung memiliki apa yang aku ada saat ini.

Dan satu hal yang aku ketahui, bahawa Allah tak pernah mengurangkan ketetapan-Nya.
Hanya akulah yang masih saja mengkufuri nikmat suratan takdir Ilahi.

Maka aku merasa tidak perlu iri hati dengan rezeki orang lain.

Mungkin aku tak tahu dimana rezekiku. Tapi rezekiku tahu dimana diriku berada.

Dari lautan biru, bumi dan gunung, Allah telah memerintahkannya menuju kepadaku.

Allah menjamin rezekiku, sejak 4 bulan 10 hari aku dalam kandungan ibuku.

Amatlah keliru bila bertawakkal rezeki dimaknai dari hasil bekerja.
Kerana bekerja adalah ibadah, sedang rezeki itu urusan-Nya..

Melalaikan kebenaran dan gelisah dengan apa yang dijamin-Nya, adalah kekeliruan berganda..

Manusia membanting tulang, demi angka simpanan gaji, yang mungkin esok akan ditinggal mati.

Mereka lupa bahawa hakikat rezeki bukan apa yang tertulis dalam angka, tapi apa yang telah dinikmatinya.

Rezeki tak selalu terletak pada pekerjaan kita, Allah menaruh sekehendak-Nya.

Siti Hajar berulang alik dari Safa ke Marwah, tapi air Zam-zam muncul dari kaki anaknya, Ismail.

Ikhtiar itu perbuatan. Rezeki itu kejutan.
Dan yang tidak boleh dilupakan, setiap hakikat rezeki akan ditanya kelak, "Dari mana dan digunakan untuk apa"

Kerana rezeki hanyalah "hak pakai", bukan "hak milik"...

Halalnya dihisab dan haramnya diazab.
Maka, aku tidak boleh merasa iri pada rezeki orang lain.

Bila aku iri pada rezeki orang, sudah seharusnya juga iri pada takdir kematiannya.

Happy Birthday DearSelf ! on Thursday, 28 May 2015 @ 19:52
Assalamualikum . Hai !

Lama dah tk update blog kn . Haha rindunyaaaaa .

Harini . 28 May . I was born on 28th May 1996 , in Hospital Bersalin Kuala Lumpur on 1333 hrs . Alhamdulillah ya Allah . Harini aku genap 19 tahun .

Sepanjang aku hidup , banyak perkara yg telah berlaku dlm kehidupan ni . Alhamdulillah Allah . Kau masih panjangkan hayatku . Moga2 sampai ke Ramadhan tahun ni . Selang berapa minggu je lagi .

Lagi satu ni i nak share hahaha . Ada orang tu kannnn . Dia kannnn . Nak ajak kita tunangggggg hahahah . Okay kite tunggu je betul ke tak . Hahaha tak sabar jugakk ni nk tengok . Hahaha

Okayyy . Now i nak makan puas2 lagi , harini puasa . Sebab dah niat nak puasa kalau birthday on Khamis hahaha .

Assalamualaikummm

its May ! on Friday, 8 May 2015 @ 12:04
Assalamualaikumm .. lamanya dah tak update blog haha . kan ?

U know what . Apa yg kita buat tu tak slalu akn org suka kan ? Haha apa yg kita rasa okay , benda tu lah yg org tak suka . But for me , i dont care lah jugak bila orang tak suka aku ni . Its like , " kau dah la tak suka aku then knpa kau nak semak amik tawu pasal aku ? " hahah bodohkan krang macam tu ?


Hello uollss . I okay je kat sini . I takdelah sampai nak dendam2 dengan uolls ni . Agak2 la klau nk cakap pape pasal i pun . I ada ke cakap buruk pasal u ? Haha ni lah manusia . Eh salah . Ni lah perempuan melayu skrg . Macam dia sorang je perempuan .

Alhamdulillah . Untuk kehidupan sekarang . Aku selesa . Ada farah , syahira , qamarul , yana , shu . Haha mesti yana dengan shu korg tak kenal . Haha yana dengan shu tu budak plkn aku . Theyre too nice for me .

Tapi , apa yg aku kurang senang is , org lain suka btul mengadu pasal dia . Alah . Aku rindu jugak kat kau . Tp tula . Maasaa tak mngizinkan . And rmai pulak tuh tak bagi aku jumpa kau . Theyre like " nk buat apa jumpa orang yg makan kawan sendiri ni , tak ckup lagi ke smpai hati dah jd batu skrg ? " And i pun macam . Eh , ni siapa yang kene makan ni ? Haha ramai btul pulak tu yg cakap macamtu .

She were my bestfriend . Aku sayang semua tau . Jangan buat aku serba salah lah weh hahah . Alhamdulillah lah sekarang ni aku makin berjaya hidup dalam keadaan yang bahagia dan aman dan damai dan suka dan riang dan gelak dan ceria dan ketawa dan apa lagi eh ? Hahaha

By the way , ni i nak habak mai lah . May ni is my special month . Sebab ITS MY BIRTHDAY ON MAY 28 !!!!!!


Imma barbie girl in the barbie world aaaaaa *nyanyi* hahaaa


Okay nk hadiah !! Hahah

im done on Sunday, 29 March 2015 @ 17:39
Assalamualaikum ☺

Astaghfirullah untuk hati yg tlh lalai dalam sgala hal .. Ya allah . Aku hnya mampu merancang , kau yg mnentukan ..

Andai ini yg mmbuat kan nana gembira , aku ikhlaskan dia .. buangkanlah segala prasangka aku terhadap sahabat ku ini  . Aku hnya mahu yg terbaik untuk smua sahabatku . tkpelah nana , aku mmg dh dapat agak kau memang akan brsama mirul .

Hati seorang perempuan . Naluri itu pasti ada . Tapi nana , dekat kau lah yg aku slalu ngadu klau aku sedih klau aku gmbira dngn dia . tak sangka jadi macam ni ..

Maafkan aku nana . Aku nak kau bahagia dngn mirul . Dia yg prnh bertakhta dlm hati aku dlu . Aku masih ingat lg dekat kem . Kau cakap , smua bnde kita kne kongsi .. kau berlawak pasal bf pun kene kongsi .. msatu kau dh brtunang . Takpelah . Bnde dah jadi ..

Nana , ikhlaskan lah aku yg pernah jadi kawan kau .. aku rindu kau sesungguhnya . Takpelah nana , bahagiakan amirul . Moga bila dia dengan kau , dia tak lg teringatkan pika .. kenangan itu perit ..

Aku ? Aku sedang mncari kebahagiaan yg blum pasti .. kerap dilanda kcewa oleh smua org dlm sgala hal . Tp aku tawu . Allah suruh aku kekal bersamaNya . Percaya pada dia ..


Smoga berbahagia nana . Aku doakan kau dpt mnjd isteri yg solehah untuk amirul kelak . Kbahagiaan kau , kbahagiaan aku ..

journey's started ! on Saturday, 14 March 2015 @ 21:07
Assalamualaikum 😚

Hai . Long time no see . Hahaha lama kan tak update . Lupa haha . Okay . Bermulalah kehidupan baru bagi seorang perempuan bernama siti nur hidayah amani dekat Malaysia ni . Haha . Semoga hati menjadi lebih tabah , cekal dan segalanya lah ! Haha

First of all , im goin to escape from jb for a short vacation . Hais . Mesti kaurang cakap , aku ni asyik berjalan je kan ? Hahaha nak buat macam mana hm . Then im planning to go to China by the end of this year . Sebab haritu dah survey , suitable for my budget hahah . Tapi for sure mak tak kasi pergi sorang . So i nak ajak siapa ye ?

Esok dah gerak . Uish mintak Allah peliharalah perjalanan ke sana . Esok gerak Kl by car . Flight hari selasa pkul 915 malam . Time naik flight kalini aku alone . Peh gua sedih . Sadis .

Kene biasa survive kan diri sendiri naik flight . Senang sikit nak lari dari orang kalau merajuk . Kahkah . Terus bawak diri ah . Alah ticket flight bukan mahal pun

watlek wat peace on Wednesday, 4 March 2015 @ 23:10
Assalamualaikum , selamat malam !

Harini cuma nk share about Leukimia . Memang , selalu dengarkan pasal ni ? Huhu ala kalau stage 1 apelah sangat , masih boleh berubat kan ? 

Kerosakan kepada sum-sum tulang, melalui penyisihan sel-sel sum-sum tulang normal dengan nombor yang lebih tinggi daripada yang tidak matang sel-sel darah putih, menyebabkan kekurangan platelet darah, yang penting dalam proses pembekuan darah. Ini bermakna orang dengan leukemia dengan mudah boleh menjadi lebam, pendarahan berlebihan, atau membangunkan sesuatu yg menjengkelkan berdarah (petechiae).
Sel-sel darah putih, yang terbabit dalam melawan patogen, yang ditindas atau tidak berfungsi. Ini boleh menyebabkan sistem imun pesakit tidak mampu untuk melawan jangkitan yang mudah atau untuk memulakan menyerang sel-sel badan yang lain. Kerana leukemia menghalang sistem imun daripada bekerja secara normal, sesetengah pesakit mengalami jangkitan yang kerap, dari tonsil yang dijangkiti, kudis dalam mulut, cirit-birit atau untuk mengancam nyawa radang paru-paru atau jangkitan oportunis.
Akhirnya, kekurangan sel darah merah membawa kepada anemia, yang mungkin menyebabkan dyspnea dan pucat.
Sesetengah pesakit mengalami gejala-gejala lain, seperti rasa sakit, mempunyai demam, menggigil, berpeluh malam, perasaan gejala seperti flu penat dan lain-lain. Sesetengah pesakit mengalami loya atau rasa kenyang disebabkan pembesaran hati dan limpa; ini boleh menyebabkan kehilangan berat badan yang tidak disengajakan. Letupan terjejas oleh penyakit ini boleh datang bersama-sama dan menjadi bengkak di dalam hati atau dalam nodus limfa menyebabkan kesakitan dan menyebabkan loya. 
Jika sel-sel leukemic menyerang sistem saraf pusat, maka gejala neurologi (terutamanya sakit kepala) boleh berlaku. Gejala neurologi biasa seperti migrain, sawan, koma atau boleh berlaku akibat tekanan batang otak. Semua gejala yang berkaitan dengan leukemia boleh dikaitkan dengan penyakit-penyakit lain. Oleh yang demikian, leukemia sentiasa disahkan melalui ujian perubatan.
The leukemia perkataan, yang bermaksud 'darah putih', berasal dari senama tinggi bilangan sel darah putih penyakit yang pesakit leukemia yang paling mempunyai sebelum rawatan. Jumlah tinggi sel darah putih kelihatan apabila contoh darah dilihat di bawah mikroskop. Lazim, ini tambahan sel-sel darah putih tidak matang atau tidak berfungsi. Jumlah yang berlebihan daripada sel-sel juga boleh mengganggu tahap sel-sel lain, menyebabkan ketidakseimbangan berbahaya dalam kiraan darah.
Sesetengah pesakit leukemia tidak mempunyai bilangan sel darah putih yang tinggi dapat dilihat dalam kiraan darah yang tetap. Keadaan yang kurang biasa dipanggil aleukemia. Sumsum tulang masih mengandungi kanser sel-sel darah putih yang mengganggu pengeluaran normal sel darah, tetapi mereka kekal di dalam sum-sum dan bukannya memasuki aliran darah, di mana mereka akan dapat dilihat dalam ujian darah. Bagi pesakit aleukemic, kiraan sel darah putih dalam aliran darah boleh menjadi normal atau rendah. Aleukemia boleh berlaku dalam mana-mana empat jenis utama leukemia, dan amat biasa di leukemia sel berbulu. 

Aku pun faham skit je . Haha ingatkan low blood pressure je gua ni eleh ehhh haha . So kalau sakit sakit tu , ringankanlah bawak diri untuk g check up . Takut trlambat kang tetibe kojol hahah